Assalamualaikum.. Saya memang gemar makan sayur, terutama sekali sayur berdaun hijau. Kalau pergi pasar malam, mesti beli yong tau fu (hubby pun suka). Salah satunya pasti kami akan masukkan kangkung. Tapi bila baca entry kak Norzailina dalam blog beliau, saya rasa... dah tak sampai hati nak makan kangkung, sama ada di masak, dicelur atau dikukus terutamanya dikedai-kedai. Tak yakin sungguh rasanya hati ini. Tambahan pula, bila memikirkan si kecil yang berada dalam kandungan ini. Jadi, bila difikirkan semula, Islam telah mengajar kita supaya menjaga kebersihan dan menjadikan kebersihan itu adalah sebahagian dari IMAN kita. Betapa murninya agama Islam itu kerana menjaga umatnya agar tidak mudarat apatah lagi melalui pemakanan. Jangan kita terlalu seronok dengan makanan yang pelabagai dijuadahkan untuk kita sehingga kita terlupa akan kebersihan makanan itu. Maka di sinilah kita perlu menekankan konsep halalan toyyiban..
Saya nak share entry kak Norzailina (mungkin ada yang tak terbaca) mengapa kita perlu berhati-hati dengan sayur ini, iaitu KANGKUNG.
Pada satu hari seorang anak kecil yang menderita sakit perut telah dibawa ke hospital. Dia mengalami cirit birit selama dua hari. Pelbagai ubat sakit perut sudah diberikan tetapi masih tidak sembuh.Doktor bertanya, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini. Ibubapa anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya cirit birit, dia tak mahu makan, hanya minum susu, tetapi akan muntah semula.Kata ibubapa anak itu, sebelum sakit perut, anak mereka makan kangkung. Doktor segera melakukan x-ray, ternyata dalam usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil. Doktor tidak mampu membuat keputusan tentang jenis rawatan yang diperlukan kerana terlalu banyak lintah.Akhirnya anak kecil malang itu pun meninggal dunia. Setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Ia tidak akan mati walau dimasak selama mana pun, apa lagi untuk masakan kangkung yang cepat dan mudah. Lintah hanya akan mati jika dibakar.Di dalam usus anak tadi, hanya dalam 1 hingga 2 hari lintah itu berkembang biak dengan cepatnya kerana menghisap darah. Jadi, jika hendak memasak kangkung, pastikan batangnya dibelah dua dan dibersihkan betul-betul.
Foto ~ seedsforsale.com
Posted by zai at 4:37 PM
No comments:
Post a Comment