Friday, November 18, 2011

Sup Ayam Berperisa..

Assalamualaikum..

Eh... bersiaran lagi??? Rajin le pullokk... Ada masa no problem.. Boleh saja nak update. Tapi kalau penyakit yang satu tu datang (..M..) usahkan seminggu sekali, sebulan sekali pun belum tentu lagi...

Ha.. apa ke halnye yang rajin sesangat nak update hari ni yea.. ok.. sebab saya nak mengeksyen dengan menunjukkan resepi saya yang first time nak diupdatekan dalam n3 kali ni.. Just for sharing dengan sesapa yang nak cuba.. kalau yang pakar tu nak try boleh, nak ngomen pun boleh.. tak de masalah.. saya bukannya masterchef pun.. sekadar boleh masak & kena dengan tekak sang suami & anak2 tersayang pun jadilah.. Untuk makan malam saya masakkan untuk anak2 sup ayam berperisa.. ha.. tu saja letak dot dot dot.. sebab hangpa tambahlah kat hujung tu nak perisa apa. Okeh tak payah nak membebel panjang lebor, jom tengok resepi...


Sup Ayam Berperisa

Sumber : Sendiri

6 ketul ayam (kalau nak lebih tak de masalah.. Saya buat 2 ketul je sebab 2 org je yg makan..)
1/2 btg kulit kayu manis *
2 biji buah pelaga*
2 tangkai bunga cengkih*
1 1/2 bunga lawang*
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih (ditumbuk. Kisar pun boleh..)
3 ulas bawang merah (dikisar. Juga dikisar pun boleh)
1 biji tomato dipotong berbaji
5 biji cili api
1/2 biji lobak merah dipotong dadu besar
1 biji kentang dipotong kecil
1 sb rempah sup
1 liter air
Sehiris limau nipis
Daun sup & bawang goreng untuk hiasan

Caranya:
1. Panaskan minyak (sikit aje) dan tumiskan bahan2 bertanda * dan masukkan bahan tumbuk. Kacau sebentar, agak dah naik bau, masukkan halia dan rempah sup. Kacau sebentar dan masukkan ayam.

2. Masukkan air, kentang dan lobak merah. Biarkan sehingga kentang & lobak empuk.

3. Bila dah agak empuk, masukkan cili api, perasakan dengan garam & tomato. Biarkan didih dan perahkan limau.

4. Bila dah siap hiaskan dengan daun sup & bawang goreng.... Makan panas2... mmmmm... yummy kak long kata...



Sedap weih.. makan dengan nasi....

No comments:

Post a Comment